Oorzaak en gevolg

Oorzaak en/of gevolg

Voor een goed begrip van mijn manier van denken is het van belang een scherp onderscheid te maken tussen oorzaak en gevolg. Ik zal het probleem illustreren aan twee in dit verband ter zake doende voorbeelden. Met dit verband bedoel ik de energetische astrologie.

  1. Het cholesterol gehalte.
  2. De functie van astrologie.

Cholesterol.

In Wikipedia staatv o.a. het volgende te lezen over cholesterol:

Enkele studies in de jaren 70 hebben aangetoond dat een verhoogd LDL-gehalte samengaat met een hoog risico op een hartinfarct. Opgemerkt moet worden dat deze studies wel betaald en gehouden zijn door de farmaceutische industrie├źn die ook cholesterolpeil-verlagende middelen verkopen. Van HDL neemt men aan dat het een beschermend effect heeft op hart- en vaatziekten, maar er is maar weinig bewijs voor deze aanname.

Men nam dus waar dat er een verhoogd gehalte van een bepaald type cholesterol in het bloed aanwezig was in de nabijheid van een hartinfarct. En verklaarde dit type cholesterol als oorzaak van het hartinfarct.

De aanname uit de studies van de 70-er jaren hebben zeer verstrekkende gevolgen gehad. Ze hebben ertoe geleid dat een serie geneesmiddelen werd ontwikkeld die erop gericht waren de aanmaak van cholesterol te bemoeilijken. Deze geneesmiddelen worden genoemd Statines en ze worden massaal en routineus voorgeschreven.

Is Cholesterol wel de oorzaak?

Statines hebben gemene bijwerkingen, en ze zijn weinig effectief, waardoor het netto resultaat is dat de gebruiker zieker wordt. De vraag klemt dus zeker of cholesterol wel de oorzaak is van hartinfarcten. Of dat de ophoping van cholesterol in de aderen een gevolg is van iets anders. Een symptoom van een ander probleem. Deze vraag wordt het onderwerp van de volgende aflevering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *